Graaf van Gelre en Zutphen, Graaf van Holland; graaf van Oostergo, Westergo en Stavoren. Otto van Gelre, I, de grote[1, 2]

Male 1150 - 1207  (57 years)


Personal Information    |    Sources    |    Event Map    |    All    |    PDF

 • Name Otto van Gelre 
  Title Graaf van Gelre en Zutphen, Graaf van Holland; graaf van Oostergo, Westergo en Stavoren. 
  Suffix I, de grote 
  Born 1150  Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Died 30 Apr 1207  Klooster Camp, Düsseldorf, Deutschland Find all individuals with events at this location 
  Age: 56-57 
  Buried Klooster Camp, Düsseldorf, Deutschland Find all individuals with events at this location 
  Notes 
  • Hij bracht zijn jeugd door in Schotland.
   Willem begeleidde zijn vader op diens kruistocht naar het Heilige Land. Daar waar zijn vader overleed, keerde Willem met roem terug.
   Bij de twisten met zijn broer Dirk koos hij de zijde van de Westfriezen. Uiteindelijk werd deze ruzie bijgelegd en mocht Willem zich onder andere als graaf van Friesland manifesteren. In die hoedanigheid kwam hij in conflict met Hendrik de Kraan, heer van Kuinre, leenman van de Bisschop van Utrecht, die plundertochten ondernam in het Friese gebied. Willem trok ten strijde en vernietigde de burgt van Kuinre. Zijn broer Dirk, voogd over het bisdom, liet Willem op kasteel Horst bij Rhenen door Hendrik van Kuinre gevangen nemen. Willem ontsnapte echter en vluchtte naar Gelre. Daar verloofde hij zich met de dochter van graaf Otto I van Gelre, Aleid en in 1198 huwde hij met haar te Stavoren.
   Na de dood van zijn oudere broer, graaf Dirk VII in 1203, betwistte hij het recht van opvolging van diens dochter Ada, die onmiddellijk na de dood van haar vader in het huwelijk was getreden met Lodewijk van Loon. Het gevolg was de zogenaamde "Loonse oorlog", waarbij Willem aanvankelijk de winnende partij was. Lodewijk van Loon gelukte het echter om in 1204 terug te slaan met steun van de Graaf van Vlaanderen en de Bisschoppen van Luik en Utrecht. Willem week uit naar Zeeland en van daar uit wist hij in 1205 het graafschap terug te veroveren.
   In 1206 werd de vrede getekend en formeel werd het graafschap tussen Willem en Lodewijk van Loon opgedeeld. Willem kreeg Zeeland met de streek rond Geertruidenberg, Lodewijk de rest. Waarschijnlijk is echter dat Willem als Graaf van Holland gewoon door regeerde en in 1213 ontving hij het graafschap als rijksleen van de Welfische keizer Otto IV. Hierna was hij onbetwist Graaf van Holland.
   Toen deze Keizer Otto IV op 27 juli 1214 in de slag bij Bouvrines verslagen werd, waarbij Willem I gevangen genomen werd, veranderde Willem van partij en sloot hij zich aan bij Keizer Frederik II.
   Vervolgens nam Willem I zelfs deel aan een Franse expeditie naar Engeland tegen Jan zonder Land. Het gevolg hiervan was dat de Engelse koning het verdrag uit 1206 weer boven tafel bracht en Lodewijk van Loon als graaf van Holland erkende. Tevens bereikte hij dat Willem I door de paus in 1216 werd geëxcommuniceerd.
   Mede om van deze ban ontslagen te worden, heeft Willem in 1217 aan de vijfde kruistocht deelgenomen. Op deze tocht verwierf hij veel roem, onder andere in 1217 te Portugal bij de verovering op de moren van de vesting Alcacer en in 1219 in de verovering van Damiate aan de Nijl in Egypte.
   Zijn vrouw Aleid was inmiddels op 12 februari 1218 overleden en na zijn terugkeer in Holland in 1220 huwde Willem voor een tweede maal, nu met Maria van Brabant, de weduwe van keizer Otto IV. Hoewel er in het huwelijksverdrag werd bepaald dat een eventueel uit het huwelijk geboren zoon in erfrecht voor zou gaan op de kinderen uit zijn eerste huwelijk kwam het niet zo ver. Toen Willem I op 12 februari 1222 overleed was zijn tweede huwelijk nog steeds kinderloos.
   In de tijd van Willem I werd de opkomst van de steden bevorderd. Hij verleende stadsrechten aan Middelburg, Dordrecht, Geertruidenberg en mogelijk ook aan Leiden. Ook werden tijdens zijn bewind een aantal belangrijke waterstaatkundige werken uitgevoerd, waaronder de bedijking van de Grote Waard en de aanleg van de Spaarndam. Hij gaf bovendien een belangrijke aanzet tot het ontstaan van de hoogheemraadschappen.

   Abdij van Egmond; toegangsnummer: 356; 4. Regestenlijst:(1212-1214)
   Wilhelmus, graaf van Hollandia verklaart te zamen met zijn drossaart (dapifer) Ogerus ter boetedoening aan de kerk van Egmunda de gunst gegeven te hebben, dat de lieden, die op S. Adalbertsland in Popteswolde wonen, niet meer belasting zullen betalen dan die van Delf, en in geval die van Delf vrijgesteld zijn, dat zij dan gelijkgesteld zullen zijn met de bewoners in den Vrijenban.

   (1212-1214)
   Wilhelmus, graaf van Holland (Hollandensis comes), verklaart besloten te hebben den dijk van Berghen tot Alcmer, welke ten tijde van zijn broeder Theodericus in overleg met vroede mannen was aangelegd maar sedertdien verwaarloosd was, te doen voltooien, waarna de landen, die in cultuur zullen komen, zijn eigendom zullen zijn; hij verklaart verder ter boetedoening aan S. Adalbertus geschonken te hebben ten gebruike van de ministri van S. Adalbert alles wat op zal komen en in gebruik zal komen tussen het Aremersweth en Wymnemersweth, terwijl hij aan S. Adalbertus overal, waar het klooster van Hecmunde in het aangrenzende gebied de tienden bezat, de tienden gegeven heeft van de nieuw-opkomende "slick" landen, wanneer deze in gebruik zullen komen.

   1215 Augustus 28
   Wilhelmus, graaf van Hollandia, oorkondt, dat in het geschil tussen Lub(b)ertus, abt van Ekmonda en Wilhelmus Walterust. van Ekmonda over de advocatie, over zekere rechten, door dezen - buiten diens leen - uitgeoefend binnen Aremmeresweth en Wimnemersweth, alsmede over tolinkomsten in (Egmond) en in Alcmare, na overleg van mannen (homines) van den graaf en van de abdij, met goedvinden van beide partijen overeengekomen is, dat genoemde Wilhelmus zijn rechten, door hem als leen gepretendeerd, slechts voor den duur van zijn leven en bij wijze van gunst zal hebben; dat de abt en Wilhelmus tezamen de rechtsmacht op nader beschreven wijze zullen uitoefenen; dat Wilhelmus de boeten zal ontvangen t.w. 2 denarii bij den lagen ban; 2 solidi bij den hogen ban en 2 denarii of een hoen bij schouwzaken; dat Wilhelmus geen van de ministerialen van de abdij tot diensten zal mogen verplichten en dat een nader genoemde groep van personen tot de abdij in betrekking staande niet aan het recht van genoemden Wilhelmus onderworpen zullen zijn.

   1215
   Lubbertus, abt in Egmunda, en convent verklaren met toestemming van heer Wilhelmus, graaf van Hollandia, meester (magister) Theodericus "physicus" van Alesmar in leen gegeven te hebben een rente van 2 hoed tarwe en 2 hoed gerst, jaarlijks uit zijn tienden te Sasnem, welke rente benevens zeker land in Alesmar, dat Theodericus in leen bezit, aan zijn vrouw Ermengardis als lijftocht zal komen, terwijl het leen na haar dood bij ontbreken van zoons op een dochter zal overgaan; de rente zal vóór S. Andreas uit de graanschuur te Sasnem of door de pachters (pactionarii) door heer Wilhelmus de Theylinghe of zijn opvolgers jaarlijks uitgereikt worden.
   Afschrift (Inv.no. 3, fol. 8).

  Person ID I414  Hilbrands en de Rooij genealogie
  Last Modified 25 Sep 2018 

  Father Hendrik van Gelre en Zutphen, I,   b. 1115, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location,   d. 27 May 1182, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location  (Age 67 years) 
  Mother Agnes von Arnstein,   b. 1120, Arnstein, Unterfranken, Bavaria, Deutschland Find all individuals with events at this location,   d. 1179, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location  (Age 59 years) 
  Family ID F776  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Richardis von Scheyern Wittelsbach,   b. 1173, Kelheim, Deutschland Find all individuals with events at this location,   d. 7 Dec 1231, Roermond, Limburg, Nederland Find all individuals with events at this location  (Age 58 years) 
  Children 
   1. Gerard van Gelre, III,   b. 1185,   d. 22 Oct 1229  (Age 44 years)
   2. Irmgard van Gelre,   b. 1187, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location,   d. 12 Feb 1218, Rijnsburg, Katwijk, Zuid-Holland, Nederland Find all individuals with events at this location  (Age 31 years)
   3. Aleid van Gelre,   b. Abt 1187, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location,   d. 4 Feb 1218, Rieneck, Unterfranken, Beieren, Deutschland Find all individuals with events at this location  (Age ~ 31 years)
   4. Otto van Gelre,   b. 1193,   d. 1 Sep 1215, Alt-Voorthuysen, Elten, Deutschland Find all individuals with events at this location  (Age 22 years)
   5. Mechtild van Gelre en Zutphen,   b. Abt 1196, Zutphen, Gelderland, Nederland Find all individuals with events at this location,   d. 1247, Nassau, Hessen Nassau, Prussia, Deutschland Find all individuals with events at this location  (Age ~ 51 years)
   6. Maria van Gelre en Zutphen,   b. 1206, Gelre, Kleve, Noordrijn-Westfalen, Deutschland Find all individuals with events at this location,   d. 1220  (Age 14 years)
   7. Margaretha van Gelre,   d. Yes, date unknown
   8. Hendrik van Gelre en Zutphen,   d. Rijnsburg, Katwijk, Zuid-Holland, Nederland Find all individuals with events at this location
   9. Lodewijk van Gelre en Zutphen,   d. 21 Jun 1217
  Last Modified 25 Sep 2018 
  Family ID F145  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsBorn - 1150 - Zutphen, Gelderland, Nederland Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - Age: 56-57 - 30 Apr 1207 - Klooster Camp, Düsseldorf, Deutschland Link to Google Earth
  Link to Google MapsBuried - - Klooster Camp, Düsseldorf, Deutschland Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 

 • Sources 
  1. [S74] Visser Van Riemsdijk Web Site, Rudolf Visser, Otto I van Gelre (Reliability: 3), 31 Aug 2016.
   Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

  2. [S80] Klein Web Site, Carolus Klein, Otto van Gelre en Zutphen (Reliability: 3), 31 Aug 2016.
   Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen